Placki ziemniaczane z papryką i serem camembert

Placki ziemniaczane z papryką i serem camembert

Niektórzy mawiają, że w biegowym jadłospisie ziemniaki są passe. Być może. Nie wiem. Poza wegetarianizmem nie stosujemy żadnej diety, nie liczymy kalorii i generalnie nie popadamy w jakieś żywieniowe ekstrema. Ot, jemy to co lubimy. A ostatnio bardzo polubiliśmy, a szczególnie Lila, danie ziemniaczane, które znalazłem gdzieś w internecie. Pycha! Podaję poniżej składniki na dwadzieścia placków/ dwa dni jedzenia dla dwóch osób 😉

Czego potrzebujemy?

10 średnich ziemniaków

2-3 nieduże papryki w różnych kolorach

ser camembert albo nawet półtora

2 łyżki mąki pszennej

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżka mleka albo dwie

jajko

sól

pieprz

czerwona mielona ostra papryka

natka pietruszki

szczypiorek

śmietana

Co robimy?

Ziemniaki gotujemy, a po ugotowaniu rozgniatamy. Następnie dodajemy paprykę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, jajko i wszystko mieszamy. Wrzucamy pokrojony w kostkę ser, sól, pieprz i mieloną paprykę i znów mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Kiedy masa będzie już gotowa, formujemy nieduże placki i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Podajemy z łyżką śmietany i szczypiorkiem.

Smacznego!

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *