Placki ziemniaczane z papryką i serem camembert
Niektórzy mawiają, że w biegowym jadłospisie ziemniaki są passe. Być może. Nie wiem. Poza wegetarianizmem nie stosujemy żadnej diety, nie liczymy kalorii i generalnie nie popadamy w jakieś żywieniowe ekstrema. Ot, jemy to co lubimy. A ostatnio bardzo polubiliśmy, a szczególnie Lila, danie ziemniaczane, które znalazłem gdzieś w internecie. Pycha! Podaję poniżej składniki na dwadzieścia placków/ dwa dni jedzenia dla dwóch osób 😉
Czego potrzebujemy?
10 średnich ziemniaków
2-3 nieduże papryki w różnych kolorach
ser camembert albo nawet półtora
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka mleka albo dwie
jajko
sól
pieprz
czerwona mielona ostra papryka
natka pietruszki
szczypiorek
śmietana
Co robimy?
Ziemniaki gotujemy, a po ugotowaniu rozgniatamy. Następnie dodajemy paprykę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, jajko i wszystko mieszamy. Wrzucamy pokrojony w kostkę ser, sól, pieprz i mieloną paprykę i znów mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Kiedy masa będzie już gotowa, formujemy nieduże placki i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Podajemy z łyżką śmietany i szczypiorkiem.
Smacznego!